WordPress 4 – Installera på egen dator

Lektion 4 och 5 i WordPress-kursen är långt ifrån färdiga men jag lägger upp det så länge ändå.

Detta vänder sig främst till avancerade WordPress-användare eller om du är nyfiken på att lära dig mer. Det finns risk att du behöver en del tålamod första gången 🙂

Vill man bygga teman eller plugins till WordPress är det oftast värt att installera WordPress på din egen dator. Detta gör att du slipper sitta och ladda upp filer fram och tillbaka till dit webbhotell. Istället kan du ändra i dina filer direkt från Finder eller Utforskaren.

Jag kommer gå igenom övergripande hur man gör så det finns många detaljer jag saknar. Detaljerna ändrar sig ändå så fort så det viktigaste för dig är att lära dig det övergripande tänket och hur man hittar lösningarna själv. Har du problem med något skriv gärna i kommentarsfältet nedanför oavsett om du löser det eller ej så kan vi säkert fixa det ihop.

För att kunna installera WordPress behöver du en webbserver med PHP och MySQL. Det finns massor med varianter. De smidigaste jag sett heter AMPPS och den klassiska heter MAMP. Testa någon av dem. De är väldigt lika varandra.

När du installerat Ampps kan du förhoppningsvis surfa till: http://localhost/ som är din lokala webbserver.

När du installerat Ampps behöver du skaffa en Databas och en databasanvändare. Det gör man lättast med programmet phpMyAdmin som går att installera i Ampps. Du kan installera det via Ampps kontrollpanel. För att surfa till phpMyAdmin surfar du till: http://localhost/phpmyadmin. Skapa en användare som heter wordpress med lösenordet wordpress och databasnamnet wordpress.

Ladda ner WordPress, packa upp filerna och kopiera hela wordpress-mappen till www-mappen i Ampps. För att hitta till rätt mapp öppna Ampps och gå in i den mappen. När WordPress-filerna är på plats kan du surfa till: http://localhost/wordpress och följa installationen av WordPress.

I Ampps såg jag även att det fanns en inställning för att installera WordPress via 1 klick. Testa gärna det och berätta hur det går 🙂

Flytta en WordPress

Du kan flytta din WordPress med hjälp av tillägget All-In-One Migration. På utvecklingssidan exporterar du och på nya sidan importerar du.

Funkar inte det får du använda det gamla, mer manuella, sättet enligt WordPress-manualen.