Om Panelen & att skapa en hemsida – WordPress 1

WordPress är ett det är de vanligaste verktyget för att bygga hemsidor och ungefär 1/3 av Internet är byggt i WordPress. Första versionen släptes 2003 och det har utvecklats aktivt sedan dess.

Mitt förslag att komma igång med WordPress är att bygga ett så verkligt projekt du kan och att experimentera för att lära. Ofta finns inte texter, bilder eller ens skisser färdigt för hemsidan när det är dags att starta projektet. Börja isåfall med att enkelt skissa vilka flikar du tror din hemsida behöver. Blir det fel är det enkelt att ändra senare.

Skissa fram ungefär vilka flikar du vill ha i meny. Börja med de du vet.

I princip alla hemsidor har en flik som heter Kontakta oss – börja med den. Har du inget innehåll till den så skriv som minst texten ”Här ska vi ha företagets kontaktinformation” och lägg in adresser eller telefonummer. Finns det en gammal sida kan du kopiera text och bild därifrån så länge.

Även om innehållet du lägger in först är helt fel kommer de hjälpa dig att se hur slutresultatet kan se ut. Processen att ta fram vilka delar sidan ska bestå av och vilka delar som är viktigaste är också en del av arbetet. Gör riktiga sidor direkt istället för skapa många olika test-sidor (som t.ex.  Test-1, Test-2). Förutom WordPress lär du dig då hur du vill att din hemsida ska se ut. Även det är en del av processen.

Panelen

Panelen är den delen a WordPress där du gör allt arbete på hemsidan. Du skriver texter, byter utseende på hemsidan, arbetar med kommentarer och gör inställningar. Panelen är baksidan på din hemsida där du administrerar den.

Du hittar alltid till panelen genom att surfa till din hemsida och sedan lägga till adressen /wp-admin sist. Om jag t.ex. har en hemsida som heter www.olas-hemsida.se hittar jag panelen genom att surfa till www.olas-hemsida.se/wp-admin. Skapa gärna ett bokmärke i din webbläsare till din panel.

När jag arbetar brukar jag ha 2 webbläsare öppna. T.ex. Chrome och Firefox. I den ena är jag inloggad i panelen och den andra är jag vanlig besökare. Jag arbetar i panelen sedan byter jag till den andra webbläsaren och trycker på ladda om varje gång jag vill se resultatet.

Skapa en hemsida på WordPress.com

Det enklaste sättet att komma igång med en hemsida är att skapa en gratis (reklam-finansierad) hemsida på WordPress.com. Den är lite nedbantad men innehåller de funktioner vi behöver till att börja med. Du kan antingen se det som en test-sida där du kan experimentera i lugn och ro eller så bygger du kanske din personliga portfolio-sida där?

Registreringen är några steg. Så länge du väljer gratis alternativet hela tiden kan du i princip inte göra fel. Öppna WordPress.com och klicka på knappen Kom igång. Följ sedan deras guide. Det sista du behöver göra är att verifiera din e-post-adress genom att klicka på länken i mailet du får av WordPress.com.

I nästa kapitel börjar vi skapa dina innehåll! →

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *