Tankar om att scrolla på telefonen

Jag är så himla himla trött på att slö-rulla-dö-rulla på telefonen.

Att gå igenom de viktiga sakerna på Instagram tar ungefär 1 minut men eftersom deras (& alla andras) affärsidé är just att du ska fortsätta rulla (och se fler annonser) är det lätt att råka fortsätta.

När jag började fundera på just företagens incitament till att fortsätta rulla blev plötsligt min telefon som att gå in i en godisbutik, köttmarknad eller stökigt kontorslandskap. Varenda prick på telefonen skrek efter mig.

Det finns en inbyggd mätare i Instagram för att se hur mycket tid jag scrollar där varje dag. Den varnar efter 10 min och när varningen kommer upp lägger jag telefonen. Det funkar okej.

Men istället för Instagrams varning skulle jag vilja få hela telefonen att bli mer som ett verktyg och mindre som en godisbutik. Ett väldigt effektivt sätt att göra slö-rullandet mindre kul är att köra hela telefonen svartvitt.

Svartvitt känns tillräckligt bra för att kunna göra de viktiga sakerna effektivt men betydligt tråkigare än att titta upp ur skärmen 🙂 Batteritiden skulle dessutom kunna bli bättre.

I webbläsaren på datorn använder jag ett tillägg till Chrome för att göra vissa sidor svartvita.

De flesta verktyg på datorn är fortfarande bra även om tex både Adobe och Apple gör sitt bästa för att göra sina verktyg till godisbutiker, med notifieringar och online-tips stup i kvarten. Istället för att våga stanna kvar vid verktyg med en hållbar arbetsmiljö.

Någon som känner igen sig?

PS. Jag är (efter många års sociala medier) mer sugen på rejäla analyser och färdigtänkta tankar än megafon-skriket? Men de tankarna är nog för framtida funderingar?

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.