Ombyggd Specialized AWOL Evo

För ganska exakt ett år sedan köpte jag en begagnad Specialized AWOL Evo 2016. Jag har cyklat en del med bockstyre, på äldre cyklar, men aldrig fått det att funka riktigt. Jag ville prova en modernare cykel ordentligt men detta var sista försöket. Efter några månader med lättare värk i handlederna gav jag upp.

Skulle jag byta cykel eller justera den?

Jag läste massor om bike fitting (nu vet jag mycket) och mailade och frågade flera olika personer och fick superbra hjälp från Analog. Via massor av mail, bilder, mått och teckningar guidade de mig att höja styret (Velo Orange, Cigne), flytta bak sadeln och byta till ett ”flared” bockstyre (On-One, Midge). De funkade, men bara från nedersta delen av styret (”dropsen”).

Jag lyckades fortfarande inte bromsa från hoodsen (utan att handlederna gav upp) så jag cyklade från ”dropsen” och var nöjd med det några månader. När jag cyklade lite längre en helg blev det slitigt att bara ha ett ställe att hålla händerna på och min viktigaste anledningen att ha bock är att kunna flytta runt händerna.

Jag lånade ett platt-styre och några gamla friktions-växelspakar och testade några månader i vintras. De gick oväntat bra men skulle jag verkligen byta reglage, styre och dra om alla sladdar till dynamo-lamporna… Jag blev lite matt av tanken men efter att ha fått otroligt bra vägledning både från Analog och Jones köpte jag ändå ett Jones H-bars. Denna veckan har jag cyklat på det första rundan. Min första känsla är att de funkar!

Min cykel har dynamolampa och innan hade jag verkligen inte fattat grejen men vad skönt det är! Lamporna sitter alltid på plats och ett snabbt klick så lyser de. Blir det lite skumt väder, dimma eller mycket trafik drar jag på lamporna. Det blir lite tyngre (~4%) men är skönt att synas lite extra.

On-off-knappen satt i änded på bockstyret och det passar dåligt längst ut på ett platt styre så jag satte det (tillfälligt?) med en stripe under stammen. Jag drog om sladdarna som hängde halvdåligt sen tidigare och snurrade in alla delar jag kunde i extra lager krympslang. Det blev mycket bättre men de är flera skarvar på dem (sedan innan jag kom in i bilden) så nån gång drar jag om sladdarna helt.

När jag ändå hade så mycket av cykeln nere passade jag på att rengöra hela cykeln inkl. vevparti, växlar, kedja osv. Vevlagret snurrade dåligt och när jag kände på det var det slutkört. Konstigt men jag verkar inte varit ensam att ha liknande problem. Tyvärr har Specialized valt ett FSA-parti med inte helt standard lager och verktyg så jag lämnade in och fick vevlagret bytt. Håller de lika kort tid igen byter jag hela vevpartiet nästa gång.

Nästa puck var att byta växel + bromsreglage. Jag fick ett par SRAM X7 reglage i en bytes / skänkes – tråd. De passade till bakväxeln (SRAM X9, MTB) men framväxel och vevpartiet är från SRAMs landsvägssetup, så på pappret ska det inte funka men de går. X7-reglaget drar om jag förstod rätt lite mer vajer än landsvägs-motsvarigheten men det får duga. Reglagen är inte alls lika lyxiga som Apex-reglagen som satt på men de växlar bra nog för mig.

Jag hade även haft lite strul med TRP HY/RR bromsarna. På pappret är de bra, halv-hydraliska, bromsar men mina krånglade. Turligt nog fanns det massor med folk som ville köpa dem för ungefär lika mycket som ett par Avid BB7 road.

Nu hoppas jag att detta lirar. Jag köpte en ny cykel för att slippa skruva på den men de gick ju åt skogen… Nästa gång köper jag inte komplett 🙂 Eller kanske måste jag gå i hypnos innan dess? Som min kompis Fredrik brukar säga – en cykel håller bara för att antingen skruva på den eller cykla på den.

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.