Tages Crescent version 2!

Tages gröna Crescent från 1983 med en del nya delar

Jag ärvde Tages Crescent när han gick bort för lite mer än ett år sedan. En Crescent från 1983 som cyklats ungefär en mil om dagen fram till dagen innan han gick bort. Även om han skött den var den väldigt sliten.   Jag har bara cyklat en mini-runda med den än och det är en fin cykel. Befriande att inte ha så många pinaler som på alla mina andra cyklar. Jag skulle vilja ta den till skåne och cykla några av Tages rundor.

Ganska fort såg jag att det skulle bli att byta ut en del saker. Fälgen i bakhjulet var sprucken på flera ställen och när jag öppnade för att serva baknavet ramlade det ut slitna delar. Gängorna på framgaffeln var utslitna på ett ställe också.

Första tanken var att hitta ett bra 28″ 3-växlat likadant bakhjul men de var för dyra för detta projektet. Till slut fick jag tag på ett enväxlat fint och nästan nytt bakhjul med Shimano-nav. Både nav och fälg behövde helvervice men det blev som nytt. Och en växel är ju nästan lika många som tre? 🙂 

Det fanns inte supermånga som fortfarande tillverkade nav med fotbroms. Modellen jag har heter CB-E110, sen hittade jag Velosteel som verkar ha köpt upp tekniken från Sachs och tillverkar nya nav i Tjeckien. Det vore kul att prova någon gång mest för att 🙂

Jag fick tag på Patrik Tegner som erbjöd sig att svetsa på ett nytt rör på gaffeln och jag letade lite på Cykelköket efter en ny gaffel men så fick jag tipset att leta upp ett annat styrlager där muttrarna fäster på andra delar av gängorna i gaffeln. Jag hittade ett som var ungefär 0,5cm högre än det gamla och jag tror det funkar.

Tusen tack till alla som hjälpt mig att hitta delar för att få ihop det 🙂

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.