Förra veckan bytte jag bort Eddy. Jag fick ändå aldrig den att passa mig. Den var för liten. Istället har jag nu en spännande Nishiki touring-cykel från 1983 eller 1984 (serienummer: EC104656). De lustiga är att jag letat efter exakt den modellen bra länge utan att hitta något. Enligt bytet skulle den vara 58/60 men när jag mäter den får jag den att bli 62cm hög och 56 lång. Lite högre än jag föredrar men längden 56 är nära perfekt.

Den har inte så mycket originaldelar kvar men den som börjat bygga upp den igen har valt ut delar med omsorg. Fina Mafac cantis, Soma-bromsar och trevligt rando-styre. Jag har inte hittat någon katalog-scan från 1983 där det finns någon liknande och den på Cykelhobby är också uppdaterad. 

Styret är så oväntat bekvämt. Jag har hela tiden tänkt att jag vill ha ett bredare styre eftersom jag är bredare över axlarna men nu börjar jag tänka om. Vad jag förstår passar ett brett styre lite sämre för folk som cykla med böjda armbågar (& det gör jag).

Jag hade ett par 700 x 35mm Schwalbe-däck som jag testade att sätta dit och de kommer passa även med skärmar. Det känns som en väldigt trevlig dimension. Lättrullat, mjukt, fint och bekvämt. Jag har bara cyklat en runda än och det är verkligen en trevlig cykel.

Bak sitter en Shimano Deore XT (M739 SGS) växel från 1995. Den ser ny ut. De lär ju funka good enough. Ett problem med äldre cyklar (vevparti) är alltid att det är svårt att få lätta nog växlar. Här kommer jag få 39 kuggar fram och 32 bak. Magisen är att det vore bättre med lite lättare men då får jag antingen byta vevparti fram eller bakväxel + kassett bak.

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.