Elna Grasshopper, No.1, 1946

För ett tag sedan snubblade jag över en Elna gräshoppa på loppis. Det blev impulsköp mest för att den är så snygg! Den har stått ett tag men nu hade jag lite tid över att ta hand om den.

Modellen heter egentligen No. 1 men brukar kallas för gräshoppan (eller grasshopper). Min är från 1946 med serienummer 661336. 

Lådan och maskinen är liten och fäller ut ett oväntat stort bord. Maskinen är helt i metall och väger mindre än de flesta vintage-maskiner. Den har ett knä-reglage för gas, syr en vacker raksöm och kan justera längden på stygnen med en spak (inklusive back). Den gör inte så många saker men det den gör gör den fint.

Senaste åren har jag sytt mer än tidigare och pålitlighet och användbarhet är verkligen något som blivit viktigare för mig. Det är så frustrerande om maskinen helt plötsligt trasslar till sig på sista sömmen. Den sömmen där det syns så mycket om den inte blir rak och jämn. Pålitlighet och användbarhet är också, om jag förstått saken rätt, det som skiljer en enklare maskin som bara kan raksöm från en som kan många sömmar. Eller en industrimaskin från en vanlig maskin.

Jag har aldrig använt knäspak innan men det är precis lika bra som pedal. Skönt att ha en sak mindre att plocka fram och plocka undan. På gräshoppan är det lätt att justera hastigheten vilket jag upplever flera andra äldre maskiner ganska dåliga på.

Detta skulle kunna vara en perfekt maskin för att sy tex. skjortor. Den tar liten plats på bordet, är lätt att flytta undan och har en vacker och pålitlig raksöm. En annan bonus är att den har broms. När du släpper på gasen stannar den direkt.

Jag har gjort den service som brukar behövas på äldre maskiner. Särskilt om de (som oftast) stått oanvända i många år.

Den har fått ny drivrem, (säker) el-sladd och kondensator (den el-delen som nästan alltid går sönder på äldre maskiner). Hela maskinen har blivit rengjord,  oljad och jag har justerat trådspänningen.

Jag gjorde en kortare video på hur den syr också. 

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.