Crescent, SportRacer, 92043, 1972

Jag fick en Crescent SportRacer av en vän. Jag tänkte direkt att jag skulle slå ihop den med Tages gröna. När jag började titta var cykeln i väldigt fint skick. Som att den mest stått i ett garage.

Jag frågade på Cykelhistoriska och det är en Crescent SportRacer (serienummer 92043) från 1972. I nästan nyskick. Så Tages får tyvärr vänta lite till. Inte för att jag vet om jag kommer använda denna men det kändes inte bra att slakta en så fin cykel.

Bild lånad från Raketsport

Vevparti

Jag fick cykeln för att det var något fel på vevpartiet. När jag trampade runt gick inte pedalerna jämt. Ena vevarmen hade blivit böjd. Istället för att komplettera Tages med delar från denna lånade jag vevarmen därifrån.

Varje gång jag servat ett Fauber-vevparti har jag följt den ypperliga guiden på Velosolex. Skruva isär, rengöra, putsa, skruva ihop. Inga konstigheter förutom att vissa saker sitter väldigt hårt fast. Turligt nog har denna stått inne så här var det ganska enkelt.

Bakhjul

När jag testcyklade tappade plötsligt bakhjulet friktionen helt. Det kändes precis som att något släppte. Jag hittade en service-manual (CB-IGH-5-sachs) hos Sheldon Brown men när jag var halvvägs fastnade jag ändå och fick fråga hos Cykelhistoriska. Det visar sig att just denna Torpedo-modellen har ett friläge. Så jag har nu servat ett fungerande bakhjul. Men det var nog ändå dags.

Styrlager, framhjul och vajrar

Jag gjorde den vanliga rengöringen av fram och styr-lager. Vajrarna var mos och pankaka så de bytte jag. Det var vita på originalet och det gick ju att få tag på. En lurig sak är att det är olika växel-vajrar för de äldre naven men jag hittade en gammal-ny som passade perfekt.

Det var dags att byta vajrarna

Det är något speciellt med 3-växlade Torpedos. Det kan vara min absoluta favoritcykel egentligen. Hade jag bara bott i en platt stad (Malmö?) vore det perfekt. Enkelt, underhållsfritt och väldigt snyggt!

Vi får se hur det går denna gången. Egentligen skulle jag behöva uppdatera min vita bruks-pendlarcykel till något lite robustare eller min lila last-cykel till något lite snabbare.

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.