25 år med internet och en minut med WordPress 5.0

Internet is full, go away

Jag var online första gången för ungefär 25 år sedan. Ett pipande, knastrande och oändligt långsamt modem som hette Joker box, datorn var en biegegrå IBM och skärmen var liten och flimrande. De var minst sagt spännande.

Jag fattade noll av tekniken och än mindre av den oändliga samhällsförändring sociala medier skulle komma att bli 15-20 år senare. Jag gissar att det är just sociala medier som tom. är en större förändring på världen än vad tryckpressen var när vi tittar tillbaka om 100 år.

Och appropå tryckpressen släpps WordPress 5.0 (med nya redigeringsverktyget Gutenberg) idag! Jag har kört testversionerna några månader (för att vara ikapp undervisningen) och jag är peppad även om jag fattar att de stora ändringarna kommer vara lite stökiga också.

Jag snubblade över WordPress i början av 2006 och 2007 kom den nuvarande administrationspanelen. Sen dess har den byggts på och byggts på och byggts på. Det har funkat bra, men sen jag började undervisa, och såg hur många som kämpade med saker jag tänkt var självklara (som tex. att skriva blogginlägg), har en frustration vuxit fram.

Nu får vi ett helt nytt redigeringsgränssnitt, Gutenberg, som är första stora steget till att äntligen modernisera hur hela arbetet i WordPress går till. Ändringen kommer (tror jag) på sikt leda till att vi kan redigera större delar av sidorna och dessutom på samma sätt. Att redigera klickbara flikarna (menyn) på hemsidan kommer gå att göra i samma verktyg som sidopanelen (widgets). Mycket av våra tillägg (plugins) kommer flytta i naturligare i Gutenberg. Testa tex. WooCommerce Blocks för att se hur fint ehandelsplatformen WooCommerce äntligen går att baka ihop med övriga sidor på ett bättre sätt än idag (shortcodes).

De blir bra dehär! Trevlig december!

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.