Nyligen ärvde jag en yxa. En yxa, på en cykelblogg tänker kanske ni? Jag gillar gamla bruksföremål. Allt ifrån symaskiner, till cyklar och verktyg. Redskap och verktyg var ofta fina hantverk förr.

Så här gjorde jag för att renovera den till fint bruksskick igen.

Yxan var inte användbar och min plan var att slöjda ett skaft och leta upp eller göra ett gammalt eggskydd i läder. När min granne var förbi visade jag honom den och han frågade direkt om det var en Gränsfors. Gräns vemdå tänkte jag? Under rosten stod det mycket riktigt Gränsfors.

Gränsfors Bruk startade i början på 1900-talet och ligger i Gränsfors i Hälsingland (mellan Hudiksvall och Sundsvall). Googlar jag på det får jag många träffar från olika länder och Wikipedia säger att 80% av deras yxor går till export.

Min yxgranne trodde det var en Stor Skogsyxa jag hade fått men formen såg inte riktigt ut som på hemsidan. Jag sökte och hittade en tråd på Utsidan med en väldigt lik yxa som hette Record. Den hade orginalskaftet som var 50 cm långt men mitt var bara 45 cm. Jag gissade att det jag hade inte var orginal.

Jag mätte upp yx-huvudet och kontaktade Gränsfors och frågade och min yxa är mycket riktigt en Record från 50-talet. Den yxa som i dagsläget är mest lik heter Liten Skogsyxa och det finns att köpa nya skaft till den. Gränsfors trodde den skulle passa bra som ersättning till min Record-yxa också. Då blev det inget slöjdande utan jag beställde ett nytt Gränsfors-skaft istället.

 

Jag har borstat bort den värsta rosten, smort in yxhuvudet med linolja och brynt upp eggen lite. Jag ska antingen lära mig att slipa den själv eller hitta någon i Göteborg som kan hjälpa mig. Har någon tips så säg 🙂

Jag hade ett gammalt eggskydd från en yxa från försvaret som passade ok. Det fanns även nya jättefina att köpa från Gränsfors men just nu kändes det som lite för mycket pengar på den gamla yxan. Det vore fint så kanske senare 🙂

Jag var lite orolig för hur det skulle gå att skafta om yxan men jag följde bara instruktionerna på Gränsfors egen hemsida. Det var lite svårt att veta hur hårt jag skulle banka i skaftet och även att veta hur vinkeln på huvudet skulle vara mot skaftet.

Det känns som att det blev en himla fin yxa och får jag den bara slipad kommer den bli som ny. Fast gammal med fin patina 🙂


Jag har sparat en skärmbild på Utsidan-tråden och en skärmbild från Gränsfors hemsida ifall någon av dem försvinner från internet senare.

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.

2 svar på ”Yxa – Gränsfors Record, ca 50-tal”

Kommentarer inaktiverade.