Skenande symaskin?!

Fråga mig inte hur men jag har använt ungefär fem olika symaskiner de senaste åren och nästan alla har vid någon tidpunkt skenat iväg. Alltså sytt av sig själv fast att pedalen inte är nedtryckt. Om jag förstått saken rätt efter lite googling är det nästan alltid en kondensator som har blivit för gammal och spruckit. Det borde kunna vara motorn som gått sönder också men i mina maskiner har det varit kondensatorn. I vissa maskiner sitter det en kondensator i pedalen, i andra precis vid motorn och i några både i pedal och vid motorn. Kondensatorn är till för att förhindra att maskinen stör ut andra maskiner i närheten och att plocka bort sprak och knak när man gasar på pedalen.

När min Bernina 530-2 skenade öppnade jag pedalen och i detta fallet var det i pedalen.

Jag frågade runt och några säger att det går att bara ta bort kondensatorn och köra medans andra säger att den ska ersättas. Jag började med att ta bort den och provade. Maskinen funkade som det skulle men det sprakade ur pedalen. De har de inte gjort på tidigare maskiner men just här gjorde det. Jag sökte efter en ersättare men hittade ingen. Efter mer runtfrågande fick jag hjälp av Tor att hitta två ersättningskondensatorer som jag skruvade i.

Voila! Nu är min favoritmaskin hel igen 🙂

Trevlig valborg!

3 svar på “Skenande symaskin?!”

  1. Snyggt! Behövde du inte ens löda?! Kan jag hjälpa dig med om du vill nån annan gång 🙂

    1. Tack! Nej det var bara att skruva i denna gången. Himla schysst! Hur har du lärt dig löda? Jag har lött ganska mycket men inte så mycket längre tyvärr 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.