Raleigh Granada 1986

I något år letade jag efter en äldre racer med de fina långa hjulbaserna, plats för minst 35mm däck, skärmfäste och pakethållare. Jag hittade inte så mycket bra i rätt storlek men bland kandidaterna var Raileigh Granada och Nishiki Continental. Jag hade annonser ute på några olika ställen men fick inget napp.

När min lila Miyata till slut gav upp hittade jag en nästan ny Specialized AWOL Evo som jag köpte. Dagen efter fick jag erbjudande om både en Nishiki Continental och en Raleigh Granada. Granadan saknade i princip alla delar men ramen var i väldigt bra skick så jag tog den trots att jag inte behövde den längre. Fina muffade Reynolds 531 stålramar i perfekt storlek växer inte på träd?

Granadan tillverkades bara 1986 och 1987. Den från 1987 har är silvrig fram och 1986 är den blå (min är från 1986). De användes till lättare touring. Jag hittade inte exakt rätt men nästan i USA-katalogen från 1987.

Jag hade i princip alla delar att få ihop Granadan. Både till ganska nära orginalutförande och med platt styre. Men tre cyklar som fyller samma behov var lite väl så jag byggde den med platt styre. Jag tänkte sälja den men den blev otippat bra så nu vet jag inte längre 🙂 Men helt klart är 3 minst 1 för mycket.

Men vad gör jag nu då? Vilken av de 3 blir över? Jag skulle behöva en lite snabbare cykel (som denna, Nishikin och AWOL) och en robustare och lite långsammare (ersättare för Miyatan) med lätta växlar mer som lastcykel. Jag har dessutom fina 26″-hjul med både vinter och sommardäck… En fin äldre MTB kanske?

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.