Ännu en mixte – en sport och äventyrs-racer till Sofia! En Peugeot mixte PL18M från 1981. En bra allroundcykel med bredare däck (28 mm men 32 eller 35 mm passar nog), pakethållare, skärmar och lampor.

Den verkar ha funnits i flera olika utföranden och jag tror de vanligaste var med en klinga fram och 5 bak. Vår har 2 x 6 växlar. Fästet för växelnspaken är lött på högersidan men skruvat med klämma på vänstersidan.

peugeot-1981-pl18m-france
Bild från katalogen 1981

Förutom de vanliga med däck, slang och vajrar fick vi byta bakväxel, växelspak och sadel. Vi brydde oss inte om att hålla det tidstypiskt utan valde en skön sadel och en enkel ny Shimano-bakväxel som funkar mycket bättre än de gamla orginal Simplex-växlarna. Höger växelspak hade jag liggande. Kedjeskyddet är tyvärr borta. Jag hade även ett par hjul (från en liknande cykel) i bättre skick än orginalen liggande.

Vi har bara cyklat en runda men det känns som en bra allroundcykel som dessutom passar i storleken. Kanske att jag ska försöka flytta upp växlarna på styret om cykeln blir en favorit. Vi har renoverat i princip alla delar men har lite puts kvar.

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.