För några år sedan behövde serva ett glappande vevlager på P10an och fick bråka rejält med krånglande vevarmsbult. Det var starten på en krånglig men lärorik resa att uppdatera vevlager och verarmar på en gammal fransman.

Det finns ett gäng olika standarder och mått på i princip alla delarna runt vevlager och vevparti. Och dessutom lite svart magi i hur man ska dra fast allt så det inte glappar efter två mil igen. Med facit på hand käns det som att man helst byter hela paketet på en gång när det väl är dags och sedan cyklar till det ger upp.

Jag lyckades till slut hitta ett tidstypiskt vevparti från en i princip identisk cykel att sätta på. Ett Nervar vevparti med två klingor – 52 respektive 40 tänder och 122 BCD med ett nytt Shimano 122mm vevlager med JIS tapp. Ni hör ju vad mycket mungo jumbo…

BCD

BCD är avståndet mellan hålen för att montera klingorna på vevpartiet. Det finns lite för många olika modeller och till de flesta äldre går det inte att köpa nya klingor utan en får leta på begagnatsidorna den dagen det är dags att byta. Oftast verkar det bli nästan lika dyrt att hitta något äldre som att byta hela vevpartiet och vevlagret.

bcd

BCDn avgör också hur litet den minsta framklingan kan vara. I mitt fall med 122 mm kan jag som absolut minst ha 37 tänder men det tillverkades aldrig något mindre än 38 tänders. Alltså två tänder mindre än de jag har idag. Det är absolut märkbar skillnad och vore trevligt att hitta.

Gänga

På äldre cyklar är det en gäng som sätter fast vevlagret i cykeln. Det finns franska, engelska, italienska gängor och säkert ett gäng olika diametrar. Franska cyklar fram till ungefär 1980 använder franska gängor. Efter det engelska som idag är standard. Min Peugeot har vanliga Engelska gängor så det är inget problem att byta till ett nytt lager.

De engelska skruvas av bakåt på cykeln och på framåt. Alltså vänstersidan är felvänd gäng och högersidan vanlig. Som pedalerna.

Bredd

För att klingorna ska hamna lagom långt ifrån ramen och matcha kuggarna på bakhulet är vevpartierna gjorda för olika bredder på vevlagret. Jag tänkte först att det hade mer med cykeln att göra. Men icke.

De som satt på min franska var 123 mm och eftersom det ”nya” Nervar-partiet var från samma år gissade jag att det också behövde ett 123 mm vevaxel.

De två vanliga bredderna är 122, för äldre vevpartier, och 110 mm, för nyare så jag köte ett Shimano standard 122 mm. Nyare vevpartier har inpaslade lager medans de äldre partierna har helt öppna kullager. De nyare kräver mindre underhåll och går knappt att serva utan byts ut när det är dags.

Fyrkantsaxel

För att fästa vevpartiet med vevlagret finns också ett gäng olika modeller. På min cykel används något som heter fyrkantsaxel (square taper på engelska) med formen JIS (de finns en som heter ISO också). De olika modellerna passar tyvärr inte ihop.

Vet en inte vilken sorts axel en har går det att mäta och gissa sig fram till rätt.

De va nog det. De bästa med de kapslade lagret är att de håller väldigt länge utan service. Skönt att inte behöva bråka med just den delen på ett tag igen.

 

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.