För något år sedan hittade pappa en grön G.Ginet på en skrotig bakgård. Den var smutsig oanvänd och ledsen. I våras gjorde vi ett ryck för att återuppliva den.

Jag har gjort lite detektivarbete men inte hittat några gamla kataloger från G.Ginet. Jag vet inte så mycket om märket mer än att företaget hette Gérald Ginet och tillverkade cyklar under flera olika märken och då bland annat sitt eget G.Ginet. Det startade i frankrike på 60-talet.

Jag vet ingenting om modellen förutom att den gissningsvis är från 1978 (det står ingraverat vid styrstammen). Det är vanliga stålrör i ramen, Mafac-bromsar, Simplex-växlar och stålhjul. Puma-väskan ingick i köpet. Den ser ut att vara cyklad otroligt lite. Lacken är i princip i nyskick.

Mina två favoriter i ram-modeller är diamantmodellen (vanlig ”herrcykel”) och mixtemodellen (racer ”damcykel”). Diamantmodellen för att den är så smart en ram kan bli. Stabil, snygg och minimalistisk. Mixtemodellen för att lösningen med två raka rör hela vägen från styret till baknavet. Tanken med mixte-modellen var att de skulle vara en unisex-cykel att ta till de franska kafferna på 70-80-talet. Racersnabba men mer avslappnade och då särskillt de med platta styren. Så himla snygga!

Cykel rammodeller diamant mixteMixtemodellen blir lite tyngre eller ostabilare så den lämpar sig tyvärr mest för lättare cyklister. Annars vore det en helt perfekt lastcykel. Man slipper tex. lyfta benet över barnsadeln bak på pakethållaren. Synd bara att den största jag hittat är för liten för mig.

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.