Film #24 & #25 / Två långkörare

Hjalmar på Kvibergs fotbollsplaner

Jag började fota med film för att jag ville förenkla fotograferandet. Digitalkamerorna jag använder blir mer och med en dator och mindre och mindre en sökare att stänga in mig för att kunna fokusera bara på att se. De första 10 filmerna var en befrielse. Att fota med en enkel kompaktkamera och inte kunna göra så mycket tekniska inställningar utan lägga största delen av hjärnan på att bara leta efter innehållet, hur det ska placeras i rutan och vad som ska utelämnas.

På vägen lärde jag mig mer om film, korn och andra tekniska saker. Jag fick upp ögonen för att det gick att hitta jättefina kameror billigt. Med lyxiga fina linser hit och dit. Ungefär samtidigt höjde Grafi Foto sina priser från 99:- / rulle (ink. scanning) till 180:- / rulle. Scanningen därlämnar dessutom en del att önska. Behöver jag scanna själv? Plötsligt blev det ett himla krångel att fota analogt. Så just nu vet jag inte riktigt hur mycket film jag kommer fota. Både film #24 och #25 blev liggande i kameran lite för länge. Tidigare fotade jag en film per månad. Nu snarare två filmer på nästan ett år.

Vad är isåfall nästa steg för hobbyfotandet? Fota mer med telefonen? Eller att köpa en liten kompakt digital? Jag har sneglat på att byta till en Micro 4/3 ganska länge. Och bara ha två linser. En motsvarande ca 50mm och en bra zoom till när jag fotar uppdrag. Kanske är det nu snart det är dags?


Film #24

Jag stoppade i filmen förra augusti och jag ville fota mycket portätt.

Fotad på Ektar 100 film i en Pentax ME med en 28mm, en 50mm och en 85mm. Jag tycker verkligen om denna kameran. Det är en fin systemkamera med bra, stor och ljus sökare. Med de tre små smidiga linserna är den riktigt kul att använda.

Oskärpan kan ju bli otroligt snygg och mjuk också. Jag mins att jag tänkte på det första gången när jag fotade med en gammal rysk FED-2 kamera. Mjukt och fint både i skärpa och oskärpa. Jag gissar att det handlar mest om att linsen inte är så exakt och att fokus kanske inte hamnar så himla himla rätt som det gör med autofokus.


Film #25

Tanken med filmen är att ha en liten kompakt som är med i fickan alltid och tar snapshots på livet.

Fotat på en Paradies 400 film. Jag började fota med min Olympus XA, bytte till min Olympus 35RC och slutade i min nuvarande favorit Olympus XA3.

Jag tänkte att det var lugnt att flytta runt film mellan kameror men det blev ju en del dubbelexponering. Kanske inte min bästa idé 🙂 men jag förstår ju att det var lite magiskt med sånnahär bilder innan photoshop?

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.