Sten får ny webb!

För några dagar sedan laserade jag en ny webb för Sten! De tidigare webbsidorna har varit ok men inte lika helhjärtat som nu. Vi har precis börjat med ett ambassadörs-team och några fler roliga projekt är på väg 👍😀 Webben är tänkt som ett online-paraply för allt Sten och att ha en så flexibel plattform att vi kan göra limiterade special-produkter, event eller andra roliga saker lätt.

Förstasidan - STEN Climbing 2016

Idag har Sten en liten e-handel som är byggd i verktyget Tictail. Där bygger man hela sidan i deras verktyg med deras mallar och e-handeln blir en del utanför den vanliga hemsidan. Det har funkat bra, är riktigt smidigt och tar ungefär 22 minuter att komma igång med. Men jag vill ha hela webben under eget paraply.

Jag har byggt några shoppar i WordPress tidigare och då framförallt med E-handels-tillägget WooCommerce och färdiga tema för det. Det funkar bra men det blir mer en e-handelssida än en företagssida. Jag vill ju främst visa varumärket och produkterna och sedan ha möjlighet till försäljning. Många e-handelstema jag testat har lagt mest krut på e-handel och mindre på övriga sidorna.

Efter en del research bestämde jag att jag ville bygga den nya sidan utifrån årets WordPress-tema – Twenty Sixteen. Feelingen var så nära det jag önskade 👍 Nackdelen var att det inte är anpassat alls för webbshop. Men WordPress standardtema är välbyggda och robusta så det går att bygga på. Temat byggt för mobil i första hand och väldigt små saker behövdes justeras. Jag har surfat igenom alla sidor och undersidor på telefoner, paddor och datorn men också testat med Googles test och gjort justeringar där det behövs.

När jag utgår från ett färdigt tema skapar jag alltid ett Child Theme och sedan gör jag bara de nödvändiga ändringarna. Ju mindre egna ändringar desto smidigare med uppdateringar framåt. Här blev det en hel del CSS för att montera in WooCommerce och lite kod för att få varukorgen på plats. Jag ville ha en förstasida med två kolumner så där byggde jag en egen fullbredds-mall som jag sedan skapade kolumner med tillägget SiteOrigin Page Builder.

Det är viktigt för mig att kunna uppdatera innehållet enkelt så jag brukar hålla mig till standardverktygen i WordPress. Det finns mer att göra men som vanligt är det framförallt materialet som behöver uppdateras – bilder, foto och texter. De tekniskt lätt delarna – men totalt mycket svårare. Nu har jag stommen och grunden. Resten får jag bygga efter hand. En uppdatering per vecka. Baby steps.

Surfa gärna runt på sidan eller titta på skärmbilderna. Ser du något konstigt, oklart eller otydligt så säg gärna till mig!

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.