Sista månaden har jag pysslat mycket med P10:an och äntligen börjar det bli färdigt! Det började med att jag ville byta det gamla, skeva och smala (37 cm) styret och så fick jag ett fint och bredare (42 cm) styre av Lars på HappyMTB. Så himla schyst Lars! Tusen tack!

Jag visste att det skulle bli svårt att få ett modernare styre på plats men det drog med sig mer än jag tänkt. Styrstammen lossnade lättare än väntat men snabbt konstaterade jag att den gamla inte skulle passa med det nya styret. Gamla stammen klarade 25,4 mm styren medan nya styret var 26 mm över fästpunkten. Jag funderade på att modernisera styrstammen med en adapter för att koppla på a-head styrstammar. Velo Orange gör en väldigt fin Threadless Stem Adapter men efter en del sökande hittade jag en Zenith Forged Quill Stem som jag tycker blev både bättre och billigare.

När jag bestämt mig för att riva ner styret kunde jag lika gärna rengöra styrlagret. Det gick också oväntat lätt tills jag såg kulorna på nedre lagret. Slitna som tusan och dessutom blev jag av med två kulor på vägen. Jag brukar vara noga men här slarvade jag. Det var bara att beställa nya. I styrlager sitter det 26 st 4 mm kulor.

Jag hade även ett par Shimano 600 arabesque bromshandtag liggande som jag ville använda istället för mina plastiga och slitna CLB. Ett problem med var att jag saknade hoods. Efter lite letande hittade jag fina från Cane Creek. Problemet var att hoodsen inte fanns på samma ställe som styrstammen… Det slutade med att jag beställde både hoods och stam från Velo Vitality i England. Det blev enklast och billigast så.

När jag gick och väntade paketet från England lyckades jag inte hålla mig borta utan rev även ner framväxeln och putsade upp, rev ner alla vajrar och bytte höljen och putsade sadelstolpen. Jag testade att montera en gammal lädersadel som visade sig vara på tok för obekväm för att cykla på så den får ligga och mogna ett tag till 🙂

När väl delarna var här gick resten fort. Jag köpte en ny linda från Biltema och satte på. Jag har inte lindat så mycket och det är svårt att få den jämn och fin. Finns det några knep?

Weinmann 500 Peugeot P10

Jag har ett problem kvar – Att centrera bromsarna. När jag drar i bromsen ibland flyttar de sig så ena sidan ligger i fälgen men det nu är jag för trött på allt skruvandet så det får ligga ett tag. Först ska jag cykla!

1_IMG_0336

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.

Ett svar på ”Nytt styre till P10an!”

Kommentarer inaktiverade.