Ont i knät? Justera sadeln!

När jag har cyklat mycket kan jag få lite ont på ovansidan av knäna. Jag har testat och flyttat runt sadeln för att hamna så skonsamt som möjligt över pedalerna och det gör verkligen skillnad. En annan sak jag märkt när man får sittställningen ”rätt” är att det är mycket lättare att sitta ner ordentligt i sadeln. Är sittställningen inte bekväm känns det som att jag står upp mer.

Detta utgår jag ifrån när jag ställer in min sadel. Sedan får man finlira efter om det behövs.

Börja med att ställa sadeln vågrätt med vattenpass.

Höjden på sadeln ställer du genom att sätta dig i sadeln, lägga hälarna på pedalen och då ska det vara så långt som möjligt utan att du glider fram och tillbaka på sadeln.

Sedan justerar du fram och bak så att du har en lodrät linje från knät ner till tå-leden när pedalerna ligger vågrätt. Har du rätt höjd på sadeln ska knät vara ca 30 grader böjt också.

Knät ovanför tåleden

Det började jag med. Sen finns det en miljon mer eller mindre viktiga inställningar man kan göra. Tex kan man räkna ut hur stor ram man ska ha (jag fick 58 cm men trivs bättre på en 60 cm) osv. Det finns en lång tråd på Funbeat för den som vill läsa överkursvarianten.

 

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.