60 000 bilder på 5 år

För fem år och två månader sedan köpte jag min första systemkamera. Fram till nu hade jag tagit kort på det det jag tyckte va fint, roligt och det jag gjorde. Jag hade haft två kompaktkameror. En Fujifilm MX2700 och en Canon PowerShot A540.

Jag ville ta ett steg frammåt med fotande. Jag köpte en Canon 550D med ett Canon 35mm f/2 objektiv och jag anmälde mig till distanskursen Fotofrafi – Visuell kommunikation på Jönköpings högskola. Otroligt bra distanskurs! Den går nu på Moderskeppet.

Idag snubblade jag över ett program som kunde se antalet exponeringar på kameran. Jag hade försökt göra ett överslag men det är svårt att gissa. Jag har tagit 62 008 bilder eller nästan 1 700 klassiska filmrullar. Nästan en rulle om dagen.

Jag började fundera på vad jag använt den till?

Den var med mycket när jag arbetade på Medium Distribution. Allt ifrån rena reklambilder, produktbilder, mässor, event och bilder på filminspelningar både i Italien och Spanien. Den har tagit mig till Turkiet via Outside och massor med foto till Klätterbilder. Jag har gjort en del porträttjobb och framförallt har jag fotat bara för min egen skull.

Förutom det som nöts av användandet är det främst slutaren som slits på en systemkamera. Den delen som fångar upp ljuset, genom linsen och skapar bilden kallas sensor. Tänk dig den som en bildruta på en gammal 35mm-film. Ljuset lyser och den ändrar färg efter föremålet som fotas. Ljuset stängs ute liknande som en ridå dras för på en theaterscen och bilden slutar exponeras.

Slutaren är alltså en rörlig del som flyttas fram och tillbaka. Såklart slits den. De billigare Canon-kamerorna räknas med att de håller för ca 100 000 exponeringar. De dyrare ungefär dubbelt så många.

Jag är alltså halvvägs nu. Tar det fem år till innan jag är uppe i 100 000? Vad hinner jag med innan kameran är slut?

 

Publicerat av Ola

Frilansar inom WordPress, e-handel och foto, undervisar på Art College och driver varumärket Sten.