Nya fyndet (tidigare vraket)

Det kom en ny fransk hoj i huset häromdagen. En riktigt skabbig racer målad med blå sprayfärg. Men alla saker fanns på plats och den såg hel ut. MAFAC RACER bromsar, Simplexväxlar, Normandy-nav, kromade stålfälgar mm.

Ikväll bytte jag däck o slangar och började tvätta bort den kladdiga blå färgen…  Då visade det sig att det var en grön hoj av märket G.GINET – Ett av det gamla fina märkena från Frankrike. Det var kul, troligen en 70-talare.

En G.GINET från 70-talet
En G.GINET från 70-talet

2014-06-03:  Nu är det dags att rapportera om de senaste framgångarna.

Färgborttagningen fortsatte nu med mässingborste i alla skrymslor och vrår. Som tur var hade hobbymålaren missat det där med förarbetet. Färgen satt härochdär ovanpå ganska mycket ingrodd skit. Med lite olja och borste så blev det ganska bra. Den fina gröna originalfärgen kom fram ganska enkelt.

Bromsarna tog jag av och gjorde rent. Sen på med nya vajrar och höljen. Nu går dom smör-fint!

Det enda bekymret var styrlagret som glappade och lät illa. Med hjälp av milt våld fick jag isär det och såg inte kul ut. En blandning av färg och skit i lagren. Rengöring, infettning och försiktig montering gjorde susen.  Men jag gjorde en upptäckt… framgaffeln var lite böjd bakåt. Detta var svårt att göra något åt så det fick jag låta vara.  Det får bli en del av cykelns historia… Det kan mycket väl vara en lätt kollision med en liten fransman i en liten Renault som i ett förstrött sinnelag vinglade till när han just upptäckte en prickig kanin i diket. Förmodligen flög cyklisten över biltaket och landade på bakluckan. Därefter följde en högljudd diskussion med gester o allt. Inte var det bilförarens fel inte. Han hade ju uppmärksamt sett en liten fin kanin som han inte ville köra över. Dessutom var han på väg hem från en lunch med vin så han hade ju alla ursäkter på plats. Så kan det gått till.

G.Ginet i cykelbart skick

G.Ginet i cykelbart skick!

Det finns en väldigt liknande här: http://forum.tontonvelo.com/viewtopic.php?f=30&t=19564