Blå Mercier!

Blå Mercier 3

När min vita Peugeot sprack fick jag låna en blå Mercier av pappa. Så jag kan cykla tills den vita är fixad.

Cykeln är köpt i Frankrike och importerad till Sverige. Mannen från Portiragnes som ägde den innan körde i det franska Nico team. Om vi förstod honom rätt var ramen lite special för honom och att han cyklat mycket och tävlat en del. Han sa också att den va från 71 men med en del missförstånd i bagaget är man ödmjuk inför språket. Så kan ju lika gärna ha sagt något helt annat. Trots detektivarbete om Nico team vet jag ingenting 🙂

Jag har försökt hitta lite information om cykeln men inte kommit så långt. För Peugeot finns det listor över ramnummer som jag inte tror finns för Mercier. Under vevpartiet står ett ramnummer: M71730  och på klistermärket fram vid styrlagret ett annat 218163. Jag har sökt efter information om det men inte hittat något. Det man kan gissa på är att den är från 70/80-tal. Jag har även kontaktat Cykelhistoriska föreningen för hjälp.

Ram

Om jag förstår rätt så är det ramtillverkaren Aelle som gjort ramen på Columbos-rör. Mer info kring de olika Columbusrören finns i överkurslistan. Tyvärr har jag inte hittat så mycket information om Aelle mer än de som står på klistermärket.

Cycles
D. Pouilly
3 Rue Tivoli 3, Place Wilson
Dijon

Det verkar vara en billigare variant men med god styrka. Den är helt klart lättare än P10:an. Ett snäpp mindre men det känns som att det funkar ändå.

Komponenter

 • Bakväxel: Simplex S001
 • Framväxel: Simplex
 • Växelreglage: Simplex
 • Framvev: Solida – Aldrig hört talas om men det verkar finnas 🙂
 • Styre: Kiprim – Jag hittar lite bilder men inte så mycket mer.
 • Bromsar: Mafac Compétition. Om jag förstår rätt finns det ingen ny vajer mellan de två sidorna på bromsen. Om den går sönder sägs det att man måste byta bromsarna.
 • Hjul: Pelissier

Bilder

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.

2 svar på ”Blå Mercier!”

 1. Jag har samma typ av bakväxel på en SCO jag köpte för ett tag sedan. Den är från 1982, så där omkring borde väl stämma på din också?

 2. Hej John! Tack för ditt svar!
  Jag har fått höra ca 80-tal på flera håll men den franska fd. ägaren sa snarare tidigt 70-tal. Men det kan ju mycket väl ha blivit nån språkförbistring 🙂

Kommentarer inaktiverade.