Min första kamera

Stranden i Lønstrup
Stranden i Lønstrup

Senaste månaderna har jag haft en (foto)längtan till något enklare. Något mer statiskt. Tidigare har jag tagit en bild för att sedan så fort som möjligt visa den på Internet. Jag tror, som en motvikt, att jag nu är nyfiken på att hitta större utmaningar. Kanske projekt över längre tid.

Även om min digitala foto-setup är enkel (Canon 550D med ett 24mm, ett 35mm och ett 85mm objektiv) så vet jag att jag kommer att behöva byta kamerahus snart. Huset har varit med i några år och börjar bugga. Jag trivs med tanken på att ha samma kamera hela livet. Till slut behöver jag inte tänka på tekniken när jag tar bilder.

Före jul plockade jag fram min första kamera. En Agfa Optima 1035 som jag fick av min morfar när jag var ungefär fem. Det var på sommaren. Säkerligen i Juli på vårt sommarställe mellan Karlskoga och Nora. Jag mins inte varför jag fick den kanske hade jag namnsdag? Kanske var det bara för att min morfar gillade att fota?

Jag höll kameran försiktigt i min hand och skulle gå iväg med den. Jag tror jag skulle visa den för någon snarare än att ta en bild. Jag hade inte vågat ta någon bild än. Jag hade ju bara 24 bilder. Klick så kom jag åt avtryckaren och jag kände mig dum.

Tjej på färjan mellan Rosenlund och Lindholmen

Jag använde inte kameran så mycket när jag va liten. Efter det har den åkt fram några gånger men det var minst 10 år sedan sist men nu har jag kört en film genom den och några bilder blev fina.

En skillnad jag tänkt på än är att det är lättare att fotografera människor med en analog kamera. Folk blir inte lika nervösa. Kanske för att man slipper tänka att bilden hamnar på Facebook direkt? Jag brukar skoja om att den jag fotar bara har en chans på sig och så tar jag bilden. Det blir också lite spännande när man inte kan visa bilden direkt.

John & Daniel på Hjalmar-Brantingsplatsen
John & Daniel på Hjalmar-Brantingsplatsen

Den andra är att det är skönt med oskärpan. Mina andra objektiv är så skarpa. Det behövs inte. Ivartfall inte när det är hobbyfoto. Vist är det smart på ett fotouppdrag men det är ju inte därför jag är ute och tar kort på folk. Det är ju för att få kontakt med människor och känna en samhörighet?

Publicerat av Ola

Frilansar inom WordPress, e-handel och foto, undervisar på Art College och driver varumärket Sten.