För 15 år sedan fick jag en gammal Hermes-ram till en packcykel ca 40-tal. Nån gång ska jag renovera den. Den är så fin!

Hermes expresscykel katalog
Hermes expresscykel katalog

Jag har börjat leta lite info runt den. Jag har gjort en tråd på HappyMTB och mailat till Cykelhistoriska Föreningen. Där jag fick fin hjälp.

Det kommer helt rätt, jag såg din post på Happy och kom ihåg att jag scannat en Hermes transportcykel. Den katalogen var från 1941 men svenska cyklar såg i stort sett lika ut från 30-talet och in på 50-talet. Skillnaderna i ditt fall rör mest detaljer som sadeln som som tidigare var av ”hammock”-typ och senare ”Terry”. Jag skickar med ett scannat katalogblad så du förstår vad jag pratar om. Pedalerna ska såklart vara av Nymans typ med ett N på sidan. Pakethållare bak behöver du inte sätta på för den saknades ofta. Jag var lite fundersam på avstånden mellan däck och stänkskärmar, men jag ser när jag kollar gamla bilder att det nog är ”original”.

Enda problemen om du vill köra mycket med hojen är att vissa delar var special ”heavy-duty” för transportcyklar. Kan gälla styrlager och även kedjan. Men riktiga cykelreparatörer brukar inte ha problem att leta fram ur gammalt lager. Hjulen är 26 tum med ballongdäck vilket även förekom på armécyklar, så jag tror att dimensionen finns att köpa än idag. (det är alltså inte samma 26 tum som på MTB, dumt nog.

Om du skulle vilja måla om den så kör med svart som var vanligast och kosta på att blästra ramen. Sen kan du grunda med primer i spraydosa, finslipa och penselmåla med riktig lackfärg. Färgen på kedjeskyddet går att ta bort med färgborttagningsmedel och sen Svinto.

Lycka till och bästa hälsningar!
Kjell

Jag har frågat om lite tips på Cykelhistoriska föreningens Facebook och fick följande:

  • Sätt på större drev fram
  • Kanske behöver jag ny bromshylsa för att få bromsen att ta jämnare
  • Sätt på 3-växlad torpedo eller 2-växlad duomatic
  • ”Jag vet inte vad du har för hjulstorlek 26″ 584mm? I så fall kan du ju bygga ett helt nytt hjul och behålla det gamla om du blir sugen på att återställa cykeln någon gång. Jag skulle rekommendera ett klassikt torpedo 3-växelnav, det är snyggast och bäst. Billigast blir det om du hittar en hel beg cykel så får du alla delar (nav/hjul, muttrar/brickor, växelkedja, spännskruv, vajer-rulle, vajerstoppklämma, växelreglage. Frågan är om ditt kedjehjul fram är grövre eftersom du hade en grövre kedja?”
  • ”Du kan gott tillverka en modernare treväxlad med låg utväxling o sätta på cykeln. Du har överdimension ca 54-584 i däcksdimension så vilken fälj 584(26 × 1 1/2) som helst passar.”
  • Tips att kontakta för hjälp: Adress: Ljunmarks Cykel, Viktor Rydbergsgatan 60, Göteborg, 031-20 10 77

Manual till naven

Bilder

 

Publicerat av Ola

Frilansar inom WordPress, e-handel och foto, undervisar på Art College och driver varumärket Sten.